Settled and Pre-Settled Status

НОВИ ПРАВИЛА ЗА ПРЕБИВАВАНЕ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЛЕД BREXIT

Ако сте гражданин на Европейския съюз, живеещ в Обединеното кралство и ако имате желание да продължите да живеете тук и след юни 2021, Вие и семейството Ви можете да кандидатствате за статут на “уседналост” (Settled status). Крайният срок за подаване на апликации е 20 юни 2021 г. Вие можете да кандидатствате и след тази дата, ако се присъединявате към член от семейството си в Великобритания. От такса са освободени лицата, притежаващи Permanent residence или Indefinite Leave To Remain, но те също трябва да подменят статута си със Settled Status.

Получаването на Settled status Ви дава възможност да продължите да живеете и работите в Обединеното кралство за толкова дълго, колкото пожелаете и имате право на обществени услуги като здравеопазване и училища, обществени фондове и пенсии,британско гражданство, ако отговаряте на изискванията.

За да отговаряте на условията за кандидатстване за документ за Settled status, Вие трябва да сте гражданин на ЕС, или член на семейството на гражданин на ЕС, да сте живяли в Обединеното кралство в продължение на 5 години, да сте започнали пребиваване в Обединеното кралство до 31 декември 2020 г.

Непрекъснато пребиваване означава, че сте били в Обединеното кралство за най-малко 6 месеца във всяка от тези 5 години, с изключение на един период до 12 месеца по уважителни причини или задължителна военна служба. Ако нямате 5 години постоянно пребиваване при кандидатствате ще получите документ за Pre-settled status.

Получаването на такъв документ за Вас означава, че можете да отседнете във Великобритания за още 5 години от датата на получаването му.
Можете да живеете и работите в страната и ще имате достъп до обществените фондове и услуги на същата основа, както и до сега. След като навършите 5 години на постоянно пребиваване, можете отново да кандидатствате за Settled status.

Необходимо е да подадете молба от името на Вашето дете/деца, за да може то/те да получат документ за Settled status, освен в случаите, в които детето е с британско гражданство.
Ако Вие отговаряте на условията за кандидатстване, всичките Ви деца на възраст под 21 години също ще отговарят на условията, дори ако са пристигнали в Обединеното кралство след 31 декември 2020 г.

Ако детето Ви се роди във Великобритания след като сте получили документ за Settled status, то ще получи автоматично британско гражданство.В такъв случай не е нужно да кандидатствате за Settled status за него.